марки

Превръщане на стена в градски развлекателен

център

Интерактивна фасада,

Мадрид, Испания

Вижте как едно външно светодиодно светлинно пано разкрасява квартала
видео-миниатюра

LED Action
Façade е

инфраструктура, замислена като интерактивна среда за насърчаване на социалната отговорност, гражданското участие, разпространението на информация, социалното взаимодействие и развлеченията“.

 

- Мария Лангарита и Виктор Наваро – Langarita Navarro Architects

Хора, наблюдаващи външното светодиодно светлинно пано на Philips
Представяне на художествена творба на интерактивната фасада

Предизвикателството на клиента


Мадридската община поема към бъдещето на благоустройството. Нейната програма с идеална цел Medialab-Prado насърчава младежите да произвеждат, изучават и разпространяват дигитална култура. Как обаче би могла програмата да изложи тези дейности на публична площ, като същевременно популяризира една градска зона?
Представяне на художествена творба на интерактивната фасада

Правилното осветление

 

Мадридската община вижда шанс да използва дигиталната технология в града. Тя се обръща към Langarita Navarro Architects за концепция и проект на „LED Action Façade“. Идеята е да се изгради голям дигитален екран, който може лесно да се разположи на стената на сградата, за да може общината да показва на него различни материали.

 

Philips Color Kinetics е идеално решение на задачата. Със своята матрица от RGB светодиоди, то лесно може да се използва като визуално устройство с променлива геометрия. Екипът използва тази технология, за да създаде голям цветен екран, на който могат да се показват творбите на художници и дизайнери от цял свят. И тъй като екранът е интерактивен, той може да се използва за забавни публични състезания и игри.

 

Проектът жъне успехи по всички направления. Екранът редовно се използва за показване на дигиталните дарби на младежите, а местните жители могат да играят интерактивни игри на екрана пред погледите на своите приятели. В крайна сметка оживеният площад на Пласа де лас Летрас се превръща в голяма забележителност и повече хора искат да живеят в квартала.

 

Докато LED Action Façade работи, едно е сигурно: традиционната стена „мадриленьо“ ще продължи да оживява по един изключително красив начин.

Подобни примери