Champagne: вариантът за осветление за ограничаване на обезцветяването и липидното окисляване на сиренето

Референтен проект AH XL

Плътно, кремообразно сирене

Подбрана селекция от сирена от цял свят – това често е любимото място на любителите на хубавата храна в супермаркета. Но как най-добре да изложите стоките си, като същевременно запазите свежестта и върховото качество? Отговорът се крие в насоки за осветление, които задоволяват всички очаквания.

SPAR Веспелаар, Белгия

Запазете свежестта

Макар че мазнините в сиренето осигуряват богатия вкус на тази храна, те създават проблеми за подходящото осветление в тази част на супермаркета. Когато сиренето е изложено на светлина, мазнините (липидите) започват да се окисляват, като първо променят външния вид на сиренето, а след това – вкуса и мириса му. Този процес протича бързо, само за няколко дни. Оцветяване и окисляването на липидите поради светлината могат да откажат клиентите от покупката на продукта и да повлияят на наслаждението от сиренето, ако все пак решат да го купят.

Изпробвайте Champagne: вариантът за светодиодно осветление на свежи храни, подходящ за сирене

Нашите изследвания:

  • Светлинният спектър оказва голямо влияние върху степента на окисление на липидите. Количеството, създавано от конвенционалните лампи, е много по-голямо, отколкото когато сиренето се осветява от светодиоди. Оптимизирането на светодиодния спектър може допълнително да намали окисляването на липидите.
  • Окислението на липидите може да проникне до 0,5 cm в сиренето.
  • Открихме, че след като сиренето бъде изложено на осветление, процесът на окисляване на липидите продължава и на тъмно. Ако в магазина се използва традиционно осветление, увеличението на тъмно е по-голямо, отколкото когато се използват светодиоди.

Графика 1a Степен на окисление на липидите

Влияние на спектъра и осветеността върху липидното окисление. Данни след 10 дни осветяване. Червената прагова линия е определена въз основа на сетивни оценки в литературата: над тази линия миризмата и вкусът се влияят от светлината.

Графика 1b Ниво на обезцветяване

Влияние на спектъра и продължителността на излагане на светлина върху обезцветяването. Резултати за ниво на осветеност 1000 lx.

Увеличаване на примамливостта на щанда за сирене с: Champagne

Въз основа на изследването разработихме специален вариант на светодиодно осветление с фина настройка на спектъра за пресни храни, наречен Champagne, който води до:

  • Показване на сиренето по атрактивен начин.
  • Помощ за запазване на свежестта му.

Контакти

Свържете се с местния ни център за контакти, ако имате въпроси и запитвания.

Файлове за изтегляне

Повече информация за осветлението за...