Подбрана селекция от световни сирена – това често е любимото място на кулинарите в супермаркета. Но как можете да покажете най-добре стоките си, като същевременно поддържате свежест и високо качество? Отговорът се крие във вариант за осветление, която отговаря на всички очаквания.

Запазете свежестта
Макар че мазнините в сиренето са това, което придава богатството на тази вкусна храна, те също са проблематични, когато става въпрос за правилното осветление на тази част на супермаркета. Когато сиренето е изложено на светлина, мазнините (или липидите) започват да се окисляват – първо променят външния вид на сиренето и след това неговия вкус и мирис. Този процес се случва само за няколко дни. Предизвиканото от светлината обезцветяване и окисление на липидите може да откаже клиентите да купуват продукта и би могло да повлияят на удоволствието им от сиренето, ако решат да го закупят.
Изпробвайте Champagne: вариантът за светодиодно осветление на свежи храни, подходящ за сирене
Нашите изследвания:
- Светлинният спектър оказва голямо въздействие върху степента на окисляване на липидите. Степента на окисление, създадено от конвенционалните лампи, е много по-висока, отколкото когато сиренето се осветява от светодиодни лампи. Оптимизирането на спектъра на светодиодните лампи може допълнително да намали окисляването на липидите.
- Окислението на липидите може да проникне до 0,5 cm в сиренето.
- Открихме, че след като сиренето е изложено на светлина, процесът на окисляване на липидите продължава и на тъмно. Ако магазинът използва традиционно осветление, увеличаването на тъмно е по-голямо, отколкото когато се използва светодиодно осветление.

Графика 1a Степен на окисление на липидите
Въздействие на спектъра и осветеността върху окисляването на липидите. Данни след 10 дни осветяване. Червената прагова линия се основава на сензорни оценки в литературата: над тази линия миризма и вкус, повлияни от светлината.

Графика 1b Ниво на обезцветяване
Въздействие на спектъра и продължителността на излагане на светлина върху обезцветяването. Резултати за ниво на осветеност от 1000 lx.
Увеличаване на примамливостта на щанда за сирене с: Champagne
Въз основа на изследването разработихме специален вариант на светодиодно осветление с фина настройка на спектъра за пресни храни, наречен Champagne, който води до:
-
Показване на сиренето по атрактивен начин.
-
Помощ за запазване на свежестта му.
Контакти
Свържете се с местния ни център за контакти, ако имате въпроси и запитвания.